دم‌آوری قهوه با کمکس

نحوه‌ی دم‌آوری قهوه با کمکس (Chemex)

کمکس، با طراحی زیبا و چشم‌نوازش یکی از دم‌آورهایی است که هر قهوه‌دوستی را به خود جذب می‌کند. این ترکیب منحصر بفرد از شیشه، دسته‌ی چوبی، چرم و فرم کلی آن، سال ۱۹۴۱، توسط پیتر شلومبوهم (Peter Schlumbohm)، اختراع شد. این طراحی درگیر تناقض‌های بسیاری از لحاظ منطق دم‌آوری است. به سادگی می‌توان با تجربه دریافت که دم‌آورهایی مثل وی ۶۰، با وجود شباهت‌های بسیار به کمکس، جای خطای کمتری دارند و معقول‌تر هستند. برای جلوگیری از اشتباهات رایج در این زمینه، بهتر است درجه‌ی آسیاب دانه‌ها درشت‌تر از دیگر دم‌آورهای چکه‌ای باشد و دقت زیادی در ریختن آب روی سابه‌ها بکار برود. اگر این موارد را رعایت کنید، قهوه‌ای دمی با طعمی ملایم، شفاف و خوشایند خواهید داشت و می‌توانید در هربار دم‌آوری، بیش از یک فنجان قهوه آماده کنید.

وسایل مورد نیاز برای دم‌آوری قهوه با کمکس 

  • دم‌آور کمکس
  • فیلتر کاغذی مخصوص کمکس
  • کتری (kettle)
  • ترازوی دیجیتال
  • تایمر

مرحله اول

حتما در نظر‌داشته‌باشید که میزان آبی که برای دم‌آوری استفاده‌می‌کنید، باتوجه به غلظت مورد علاقه‌ی شما و نوع دانه‌ی مصرفی، متغیر است. در یک فرمول کلی، پیشنهاد می‌کنیم از نسبت ۵۰ گرم قهوه در ازای ۷۰۰ گرم( ۲۵اونس) آب شروع کنید. با آزمون و خطا در همین محدوده، می‌توانید نسبت دلخواهتان را پیدا‌کنید.

قهوه‌ را وزن کرده و سپس با درجه‌ی آسیاب متوسط، یا اصطلاحاً ” دانه نمکی”،  خردش کنید.

کمکس

مرحله‌ی دوم

فیلتر را باز‌کنید و هنگام قرار دادن آن روی کمکس، مطمئن شوید که قسمت‌های تا‌خورده‌ی  فیلتر، در جهت چکانه باشد و هیچ مانعی برای عبور عصاره به‌وجود نیاید.

دم‌ کردن قهوه

مرحله‌ی سوم

با آب داغ، مخزن کمکس و فیلتر را گرم کنید. در اینجا می‌توانید رد‌شدن آب از مجرای فیلتر را هم محک بزنید. بعد از گرم‌کردن، آب را از محل ریزش عصاره خالی‌کنید.

دم‌ کردن قهوه با کمکس
دم‌ کردن قهوه با کمکس

مرحله‌ی چهارم
پودر قهوه را درون فیلتر بریزید و به آرامی کمکس را تکانی دهید تا بستر قهوه‌تان صاف و یکدست شود. با این‌کار عصاره‌گیری یکنواخت‌تری خواهید‌داشت.

دم‌ کردن قهوه با کمکس

مرحله‌ی پنجم
به‌طور معمول، آب را در چهار مرحله روی قهوه می‌ریزیم.
برای اولین ریزش، دوبرابر وزن قهوه به آن آب اضافه‌می‌کنیم. برای این‌کار، ریختن آب را از مرکز بستر قهوه شروع کنید و با‌دقت کتری را بچرخانید و آرام از مرکز دور شوید. مراقب باشید روی لبه‌ها آب نریزید. بعد از خیساندن بستر قهوه، مرحله‌ی شکفت(bloom) به راحتی قابل مشاهده‌است. حدود ۴۵ تا ۵۵ ثانیه به شکفت زمان دهید تا عصاره‌گیری بهتری داشته‌باشید.

دم‌ کردن قهوه با کمکس

مرحله‌ی ششم

برای ریزش بعدی، آب را به شکل چرخی بریزید و با حرکت حلزونی، از مرکز به نزدیک لبه‌ها و بالعکس، آب بریزید. از ریختن مستقیم آب روی فیلتر بپرهیزید.

پس از ریختن حدود ۲۰۰ گرم آب، اجازه‌دهید به‌قدری عصاره از مجرا عبور کند که ارتفاع بستر آب‌ و قهوه، به ۵/۲ سانتی‌متر از نوک فیلتر برسد.

مرحله‌ی هفتم

دو‌مرتبه‌ی دیگر ۲۰۰ گرم آب را به‌صورتی که گفته‌شد روی قهوه بریزید و هر بار پیش از ریزش بعدی زمان دهید تا ارتفاع بستر، به ۵/۲ سانتی‌متر برسد.

مرحله‌ی هشتم

پس از آخرین ریزش اجازه‌دهید عصاره به‌طور کامل درون مخزن خالی شود.

دم‌ کردن قهوه با کمکس

مرحله‌ی نهم

تمامی مراحل گفته‌شده باید بین ۳.۵ تا ۴.۵ دقیقه زمان ببرد. اگر زودتر از این انجام داده‌اید، دفعه‌ی بعد از درجه آسیاب ریزتری استفاده‌کنید. اگر دم‌آوری بیش‌ازحد معمول طول کشید، از درجه آسیاب درشت‌تر و یا ریزش سریع‌تر آب کمک بگیرید.

درنهایت باید توجه‌ به همه‌ی خطاهایی که در دم‌آوری کمکس ممکن است رخ دهد، با تجربه و تمرین بیشتر می‌توانید عصاره‌ای بسیار دلپذیر و مطبوع برای خود و دوستانتان آماده‌کنید.