تاثیر باورناپذیر درجهی آسیاب در طعم قهوه
اگر مشتاق قهوهای با طعم بهتر، متعادلتر و شیرینتر هستید و به رایحهی خوش و ماندگاری طعم قهوه در کامتان اهمیت ویژهای میدهید، احتمالا میدانید که عوامل متعددی میتوانند طعم نهایی را تحتتاثیر قراردهند، به طور مثال: زمان دمآوری، دما، ابزار و…، همه قابل تغییر هستند اما اگر فرض کنیم از دانهای با کیفیت و ابزاری مناسب استفادهمیکنید،تاثیر درجهی آسیاب در طعم قهوه یکی از مهمترین پارامترهایی است که طعم عصاره را بهتر میکند.
در ادامه میبینیم که تاثیر درجهی آسیاب در طعم قهوه و چگونه میتوانید برای نتیجهی بهتر از آن استفاده کنید میپردازیم


آسیاب مناسب، قهوهی ایدهآل
کلید اصلی قهوهی حرفهای، عصارهگیری خوب است. اما چطور؟ عصارهگیری به منظور فرآیندیاست که با آب داغ، ترکیبات مرتبط با عطر و طعم دانهها را خارج میکنیم. نتیجهی این فرآیند یک نوشیدنی هیجانانگیز و خوشطعم است.
با اینحال، همهی ترکیبات عطر و طعمی یکشکل نیستند. بعضی از آنها شیرینی را به قهوه میافزایند و برخی دیگر، تلخی. بعضی از آنها کاراکترهای میوهای یا گسی دارند، و جالب اینکه هریک ازین ترکیبات، در مراحل متفاوتی آزاد میشوند.
تاد گلدزورثی (Todd Goldsworthy)، قهرمان دمآوری آمریکا در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۶، در این مورد میگوید:” ابتدا اسیدها، قندها و تلخی آزاد میشود و سپس گسی.”
این توالی به این معناست که با کنترل میزان عصارهگیری، میتوانید میزان دلخواه از هر طعمی را در نوشیدنیتان داشته باشید. هدف نهایی کشف نسبتهای درست دمآوری هم همین است، چه برای اسپرسو و چه برای دمآورهای دستی.
و موثرترین امر در کنترل عصارهگیری، درجهی آسیاب مناسب است.
نسبت طعم قهوه با درجه آسیاب
عوامل زیادی مثل دما، نوع دانه، درجهی بِرِشت و … بر طعم عصاره تاثیر میگذارند.
بیایید به طور خلاصه این تاثیرات را مرور کنیم.
- دانه قهوه: همهی دانهها شبیه به هم نیستند و بسته به منطقهی کشتشان، طعمهای گوناگونی دارند.
- درجهی برشت: کمبرشتگی باعث ترشی و برشتگی بیشازحد، باعث تلخی عصاره میشود.
- زمان عصارهگیری: هرچه این زمان طولانیتر باشد، عصارهگیری بیشتر است.
- دمای آب: دمای بالاتر، عصارهگیری را بیشتر میکند.
و اما درجه آسیاب که مهمترین فاکتور عصارهگیری است چراکه با خردکردن بیشتر دانه، سطح تماس آب با سابهها بیشتر است و عصارهی بیشتری در زمان ثابت به دستمیآید.
اگر پودر قهوه خیلی درشت آسیا شده باشد، معمولا تنواری پایینتر و چگالی پایینتری دارد.( سطح تماس کمتر، ترکیبات محدودتری را آزاد میکند.)
از طرفی دیگر، اگر ذرهها زیادی ریز باشند، عصارهگیری بیشازحد دلخواه صورت میگیرد و طعمی تلختر و حتی شبهخاکستر دارد.


درجه آسیاب طبق چه المانهایی تنظیم میشود؟
برای تنظیم گرایندر به موارد زیر باید توجه داشت:
- طبق دانهای که استفاده میکنید درجهی مناسب آن را پیداکنید.
- دمآورهای مختلف، درجهی مخصوص خودشان را دارند. مثلا اسپرسو با ذرههای ریزتر و فرنچپرس با ذرههای درشت، خوش طعم میشود. دلیل این موضوع، تفاوت نحوه و زمان عصارهگیری در این دمآور است.
- بهیاد داشتهباشید که قهوه هم مثل هر محصول دیگری تاریخ مصرف دارد و کهنگی آن باعث کمرنگ شدن طعمش میشود. درجهی آسیاب را ریزتر کرده و دوز را کمی بالا ببرید تا نتیجهی بهتری از قهوههای قدیمیتر بگیرید.
- نکتهی مهم دیگر درجهی برشتگی است که هم مشخص کنندهی طعمهایی است که میتوان در عصاره داشت، و هم سرعت خارجشدن آن طعمها را به ما نشان میدهد. دانههای تیره- برشتتر بیشتر تحت دمای بالا بودهاند پس با درجهی آسیاب درشتتر بهتر میشوند.
یکی دیگر از مسائلی که درجه آسیاب را انقدر مهم میکند این است که باریستا بیش از دیگر عوامل، امکان کنترلش را دارد. شاید کنترل دمای آب یا فشار وارده توسط اسپرسو ساز دست ما نباشد اما تغییر درجهی آسیاب به راحتی تحت کنترل است.
برای تغییر درجه در نظرداشتهباشید که ردشدن آب از قهوه، دقیقا مانند تفاوت جریان آن هنگام عبور از بین مقداری ماسه یا مقداری شن است. هرچه ذرهها ریزتر باشند، عبور آب زمانبرتر است. پس اگر درجه را درست انتخاب کنید میزان زیادی از تاثیر از دسترفتن دمای آب در حین عصارهگیری، و تلاطم را کنترل کردهاید.
روشهای ساده برای تنظیم درجه آسیاب
تا اینجای مطلب به اهمیت بالای درجهی آسیاب پرداختیم، اما چگونه میتوان از دقیق بودن درجهی گرایندر مطمئن شد؟
قبل از هرچیز حواستان را به یکدستی ذرات خردشده بدهید. اگر ذرات اندازههای مختلف داشتهباشند، به میزان متفاوتی عصارهگیری میشوند. عصارهگیری غیریکنواخت باعث انواع طعمهای نامطلوب در فنجان قهوه میشود پس کیفیت گرایندر (دستگاه آسیاب) را جدی بگیرید.
بهجز کیفیت دستگاه، رسیدگی به آن هم بسیار مهم است. بهطور منظمگرایندر را تمیز کرده و در صورت نیاز تیغههای آن را عوض کنید. ( حتما برای اینکار دستور کار شرکت سازنده را مدنظر بگیرید.)
با درجههای مناسب برای روشی که قهوهتان را دمآوری میکنید آشنا شوید و سعی کنید با آزمون و خطا، درجهی مناسب خود را پیدا کنید.
اگر گرایندر شما مدلی است که موارد دیگر را هم میتوان تغییر داد، سعی کنید هربار فقط یک پارامتر را تغییر دهید، عصاره را بچشید و یادداشت بردارید. با اینکار فرآیند و نحوهی تغییر طعم بیشتر تحت کنترلتان است و اگر نتیجهی خوبی گرفتید، امکان تکرار آن را در دفعات بعدی هم دارید.
نهایتا درنظر داشته باشید که گرفتن بهترین نتیجه، حاصل تمرین زیاد است. هرچه بیشتر با ابزار خود آشنا باشید و از آنها بهتر استفاده کنید، به قهوهی ایدهآلتان نزدیکتر میشوید پس از امتحانکردن دست نکشید.